Stronks Psychologie
Stronks Psychologie

De innerlijke familie

Leer waarom stress ontstaat, wat het is en wat je kunt doen wanneer het teveel wordt

Wat is de innerlijke familie?

Jezelf coachen en steeds effectiever worden bij het nemen van de regie over jezelf, in relaties, op je werk en allerlei andere situaties. Klinkt best goed, nietwaar? Dat kun je leren en het is nog leuk ook! Net zoals de meeste dingen in ons leven gaat dat niet vanzelf. Het kost tijd en energie om je bewust te worden van wie je bent, hoe je op anderen reageert en wat je kunt veranderen. Jouw innerlijke familie helpt je hierbij! Maak snel kennis met ze ;-)
Innerlijke familie

Leuk kennis met je te maken:
wij zijn jouw Innerlijke Familie

Wij zijn jouw innerlijke familie en stellen ons graag even voor, want je vraagt je vast af wat we doen bij een praktijk voor coaching en advies. Wat we je gaan vertellen klinkt mogelijk wat onwennig, maar het wordt vanzelf duidelijker.

Om te beginnen: elk mens bezit vele kwaliteiten en eigenschappen, ook wel karakter of persoonlijkheid genoemd. Ieder mens is ook uniek; zoveel mensen, zoveel karakters. Met je karakter en met wie je bent, reageer je in verschillende situaties vaak op verschillende manieren. Zo laat je, waarschijnlijk, op het werk andere dingen zien dan thuis. En onder stress reageer je vaak weer heel anders dan wanneer je ontspannen bent. Zo reageert ieder mens op zijn of haar eigen unieke manier op zichzelf, anderen en de wereld om hem of haar heen. Met al die verschillen zijn er toch ook bepaalde belangrijke overeenkomsten tussen mensen: we hebben allemaal een innerlijke familie!

Maar wat is dan een innerlijke familie?

Nou (en nu wordt het echt leuk...), het blijkt dat al je kwaliteiten en eigenschappen onder te brengen zijn bij vier 'archetypen' die voor vrijwel iedereen goed herkenbaar zijn. In feite hoef je je er alleen maar bewust van te worden dat ze er zijn en hoe ze zich bij jou manifesteren. En net als bij een gezin, gebeurt er doorlopend iets tussen de leden van de innerlijke familie: soms is er rust en harmonie, soms onenigheid of discussie, soms snauwt de een de ander af, en soms luisteren ze goed naar elkaar. Denk maar eens aan een situatie waarin je gevoel totaal iets anders zegt dan je verstand. Of je vrienden vragen je mee om iets leuks te ondernemen, terwijl je eigenlijk nog moet studeren... Wat doe je dan?

Tja, je voorstellen dat je meerdere 'personen' in je hebt... dat is natuurlijk niet echt het geval. En toch blijkt het een bijzonder behulpzame manier te zijn om naar jezelf te kijken. Het helpt verklaren waarom je steeds op een bepaalde manier reageert, waar een dilemma vandaan komt en hoe je die op kunt lossen, en uiteindelijk ook hoe je steeds beter de regie kunt nemen in jouw leven. Na verloop van tijd ga je zelfs de innerlijke familie van anderen herkennen en waarderen zodat je steeds vaardiger wordt in het omgaan met jezelf, anderen en de wereld om je heen.

Goed, dan is het nu tijd om nader kennis te maken met de leden van je innerlijke familie: de innerlijke man, de innerlijke vrouw, het innerlijk jongetje en het innerlijk meisje. Hieronder vertel ik je meer over ze en hun eigen kenmerkende kwaliteiten en valkuilen. Kijk maar eens in hoeverre je jezelf kunt herkennen.

De innerlijke man

Jouw innerlijke man is je vermogen om op logische, heldere wijze na te kunnen denken. Analytisch, verstandelijk en rationeel. Hij staat verder voor denken en doen (voelen heeft hij niet zoveel mee). Sommige innerlijke mannen zijn bouwers, doeners, werken met de handen. Anderen zijn meer theoretisch aangelegd (plannen maken), de wiskundigen bijvoorbeeld. Daar kan hij ook in doorschieten en blijven hangen in allerlei theoretische, filosofische bedenksels.

Dankzij jouw innerlijke man kun je, met discipline, een planning uitwerken, een strategie bedenken en knopen doorhakken. Verder valt hij te herkennen door efficiënt werken, doelgerichtheid en doorzettingsvermogen. Hij helpt je zaken te begrenzen en te beschermen. Sommige innerlijke mannen zijn dominant en (goede) leiders. Af en toe ook tiranniek, lomp, (zelf)veroordelend en koppig.

Kwaliteiten
Resultaatgericht, handen uit de mouwen, duidelijk, helder, doortastend, sterk, krachtig, ambitieus, analytisch, logisch, geordend, oplossingsgericht, cognitief, rechtlijnig, strijder, beslisser, grenzen stellend, no-nonsense, recht-voor-de-raap.

Valkuilen
Verhard, meedogenloos ('killer'), veroordelend, aanvallend, normatief, stijfkop, rigide, dogmatisch, fundamentalist, zwart-wit-denker, rechtlijnig, patser, lomp, tiranniek, destructief, narcist, twijfelaar, 'luchtfietser', lafaard, pietlut, slappeling.
Innerlijke man

Innerlijke man

Innerlijke vrouw

Innerlijke vrouw

De innerlijke vrouw

Jouw innerlijke vrouw staat voor realisme: de werkelijkheid (er)kennen en je vermogen daar mee om te gaan. Ze is praktisch, nuchter een aards. Met jouw innerlijke vrouw ben je in staat tot empathie, als eerst naar jouw innerlijke kinderen; hun verlangens, behoeften en impulsen. Zij stelt je in staat om af te wegen wat haalbaar, reëel of nodig is om te doen of na te laten. Afwegen wat waardevol is om je tijd en energie aan te besteden, stilstaan bij zingeving en intuïtief aanvoelen zijn belangrijke eigenschappen van de innerlijke vrouw.

Ook is jouw innerlijke vrouw degene die - met geduld - teleurstellingen, tegenslag en verdriet kan incasseren, verteren en verwerken: door schade en schande wijs te worden. Zij kan daarbij vanuit compassie jezelf en anderen vergeven.

Kwaliteiten
Praktisch, nuchter, wijs, procesgericht, aards, voedend, rustig, geduldig, verzorgend, accepterend, vergevend, intuïtief, weet wat nu nodig is, (zelf)vertrouwen, zeker, ziet samenhang, voedend, thuishaven, gebruikt het lichaam.

Valkuilen
Onwetend, negerend, verwaarlozend, zwaarmoedig, passief, drassig, verslaafd, vastzittend, depressief, verstikkend, haatdragend, obsessief, vervormd, ondervoed, waardeloos, geen uitweg zien, weinig vertrouwen.

Het innerlijk jongetje

Energie, enthousiasme, spelen en onderzoeken. Dat is wat jouw innerlijke jongetje kan laten zien. Hij heeft behoefte aan vrijheid, avontuur, nieuwe dingen uitproberen en grenzen verleggen. Daarnaast is hij levenslustig, creatief en impulsief. Hij zet de boel op z'n kop, maakt rommel en heeft plezier. Uitstellen of even afwachten is er niet bij: IK WIL HET NU!!

Jouw innerlijk jongetje is je vermogen om nieuwe dingen te bedenken. Zit je vast? Dan helpt hij je om een oplossing te verzinnen. Hij geeft je lef om gewoon ergens opnieuw te beginnen. Sommige jongetjes willen vooral er op uit, buiten spelen en uitproberen. Anderen zijn meer de onderzoekers; nieuwe dingen leren.

Kwaliteiten
Leergierig, vernieuwend, nieuwsgierig, origineel, vrolijk, energiek, eigenzinnig, veerkrachtig, stoer, wild, snel, impulsief, speels, spontaan, uitdagend, lefgozer, beweeglijk, stuiterbal, geen tijdsbesef, assertief, optimistisch, competitief.

Valkuilen
Brutaal, dwars, lawaaiig, opschepper, driftkop, onrustig, roekeloos, pestkop, spijbelaar, saboteur, grenzeloos, vandaal, doordrammer, egoïst, opstandig, prinsje, druk, ongeleid projectiel, ontregelend.
Innerlijk jongetje

Innerlijk jongetje

Innerlijk meisje

Innerlijk meisje

Het innerlijk meisje

Jouw innerlijk meisje kun je herkennen aan haar zachtheid, je kwetsbaar voelen. Zij staat dan ook voor je aangeboren behoefte aan veiligheid, geborgenheid en intimiteit. Met een innerlijk meisje dat zich veilig voelt ben je in staat om je open te stellen, je te verbinden met anderen en tot rust te komen. Stress, spanning en moeilijkheden kunnen (hoog)gevoelige innerlijke meisjes ook van de wijs brengen.

In lastige situaties is het soms goed om hulp, troost of steun te vragen en goed voor haar te zorgen. Sommige innerlijke meisjes hebben daar slechte ervaringen mee. Hulp vragen ga je dan uit de weg, of je gaat je vastklampen aan een ander. Mogelijk dat je je (vroeger) niet veilig hebt kunnen hechten?

Kwaliteiten
Ontvankelijk, open, zacht, blij, toegankelijk, volgzaam, trouw, onschuldig, ontspannen, inlevend, puur, oprecht, kwetsbaar, aanpassingsgericht, onbevangen, teer, sfeergevoelig, erbij willen horen, gericht op de kleine dingen.

Valkuilen
Onzeker, gespannen, verlegen, angstig, verkrampt, naïef, overgevoelig, verbijstert, slachtoffergedrag, verwend nest, drama queen, claimend, prinsesje, vastklampend, hysterisch, eenzaam, teruggetrokken, zich niet kunnen verbinden.
Innerlijke man en innerlijke vrouw

De innerlijke volwassenen

Jouw innerlijke man en innerlijke vrouw zijn je vermogen om met de dagelijkse realiteit om te gaan en je leven te leiden. Vanuit jouw waarden bepaal je haalbare doelen en breng je structuur aan. Je maakt plannen en voert deze op een gezonde en realistische wijze uit.

Met de gezonde volwassenen creëer je voldoende ruimte voor je innerlijk jongetje om de wereld te ontdekken. Dit lukt alleen wanneer je tegelijk zorgt voor voldoende veiligheid, structuur en rust voor je innerlijk meisje.

Een belangrijke voorwaarde voor de juiste balans in je leven is een 'goed huwelijk tussen de innerlijke man en de innerlijke vrouw'!
Innerlijk jongetje en innerlijk meisje

De innerlijke kinderen

Met de eigenschappen van de innerlijke kinderen wordt je geboren. Die van de (gezonde) volwassenen ontwikkel je gedurende je leven.

Met het innerlijk jongetje verleg je je grenzen. Hij raakt verveeld wanneer je teveel stilstaat bij je innerlijk meisje. Het innerlijk meisje is je gevoel. Zij raakt gespannen wanneer je innerlijk jongetje te hard gaat.

De kinderen hebben bescherming van de volwassenen nodig om zich te kunnen ontplooien. Zij zijn immers de bron van onze levenskracht. En zoals dat ook in andere gezinnen gaat; je laat de kinderen geen volwassenen-zaken doen!